Veldhockey in Nederland
Veldhockey is een populaire sport in Nederland, met meer dan een kwart miljoen geregistreerde leden van de KNHB (Koninklijke Nederlandse Hockey Bond). Mannen, vrouwen, jongens en meisjes van alle niveaus doen aan hockey.
Veldhockey Basisprincipes
Het Nederlandse veldhockey’seizoen’ is verdeeld in twee delen: september-december en maart-juni. Het spel wordt gespeeld op een gras- of kunstgrasveld van 91,4 meter lang en 55 meter breed (voor spelers van 10 jaar en ouder). Een wedstrijd duurt 70 minuten, verdeeld in twee periodes van 35 minuten. Een hockeyteam bestaat uit 11 spelers (10 in het veld en 1 keeper). Voorwaartsen, middenvelders en verdedigers zijn de drie soorten veldspelers. Per team zijn maximaal vijf wisselspelers toegestaan. In tegenstelling tot voetbal kunnen spelers te allen tijde worden gewisseld. De wedstrijd wordt geleid door twee scheidsrechters. De eerste slag wordt gemaakt op de middenlijn.
Spelers onder de tien jaar spelen op een kleiner veld met minder spelers en kortere wedstrijden.
Wanneer een van de teams scoort, hervat het andere team vanaf de middenlijn. Om te scoren moet een speler de bal van binnen de doelcirkel in het doelgebied van de tegenstander slaan. Een bal die van buiten de cirkel wordt geslagen en in het doelgebied terechtkomt, wordt niet als doelpunt beschouwd. De bal wordt dan naar de tegenstander gespeeld. Alle grenzen zijn gemarkeerd met een witte lijn van ongeveer 7,5 cm breed. De zijlijnen zijn de lange lijnen die over de lengte van het veld lopen, terwijl de achterlijnen die aan de korte uiteinden zijn. De doellijn is het gedeelte van de achterlijn dat tussen de doelpalen loopt. Op het veld zijn er twee cirkels, twee 23-meter lijnen en een middenlijn. Een penalty wordt genomen vanaf een witte cirkel van 15 cm op 6,4 meter van het doel aan beide uiteinden.
KNHB
De KNHB, de nationale Nederlandse hockeybond, is opgericht in 1898 en is de organisatie die de officiële spelregels voor Nederland opstelt en handhaaft, toernooien sanctioneert, trainingen verzorgt voor spelers en scheidsrechters, leden selecteert voor deelname aan nationale teams en de groei van de sport ondersteunt door middel van marketing, onderwijs, lobby en samenwerkingsinitiatieven.
Naast het traditionele veldhockey houdt de KNHB zich ook bezig met zaalhockey, stadshockey en strandhockey.
Veldhockeyverenigingen en Districten
Er zijn ruim 300 Nederlandse hockeyverenigingen verdeeld over zes regionale districten:
- Noord-Holland
- Zuid-Holland
- Oost-Nederland (Overijssel, Gelderland)
- Midden-Nederland (Utrecht, Flevoland, regio ‘t Gooi)
- Noord-Nederland (Friesland, Groningen, Drenthe)
- Zuid-Nederland (Limburg, Noord-Brabant, Zeeland).
Bij de junioren en senioren doen clubteams mee aan districtscompetities. In de play-offs nemen de teams met de beste seizoensrecords in hun district het op tegen de topteams uit andere districten.
In 12 categorieën worden aan het eind van het seizoen play-offs en kampioenschappen gehouden.
De KNHB organiseert jaarlijks de Gold Cup en Silver Cup hockeytoernooien.
Nationale Competitie
Nationale jeugdhockeycompetities (Nationaal A en B / Super A, B en C en IDC-C) worden georganiseerd door de KNHB.
Nationaal Hockey Trainingscentrum
Het Wagener Stadion in Amsterdam is eigendom van de KNHB. Hier traint het nationale hockeyteam van Nederland en neemt het deel aan internationale wedstrijden.
Top Hockey Competities
De top hockeyteams voor mannen en vrouwen in Nederland komen uit in hun respectievelijke ‘Hoofdklasse’ competities, die elk 12 teams tellen. Tijdens een seizoen speelt elk team twee keer tegen elkaar, met aan het eind de vier beste teams in play-offs.
Voor het seizoen 2020-2021 kwamen de volgende herenhockeyteams uit in de Hoofdklasse: Almere, Amstelveen (Hurley en Pinoke), Amsterdam (AH&BC), Bloemendaal, Den Bosch, Eindhoven (Oranje-Rood), Den Haag (Kleine Zwitserland), Rotterdam, Tilburg, Utrecht (Kampong) en Wassenaar (HGC).
De ‘Promotieklasse’ is de tweede klasse veldhockey, die net als de Hoofdklasse 12 teams telt. De klasse is genoemd naar het beste team aan het eind van het seizoen, dat automatisch promoveert naar de Hoofdklasse voor het volgende seizoen, ter vervanging van het 12e team van de Hoofdklasse, dat voor het volgende seizoen degradeert naar de Promotieklasse.
Bovendien kunnen, op basis van de degradatiewedstrijden tegen de 10e en 11e plaats in de Hoofdklasse, de 2e, 3e en 4e plaats in de Promotieklasse promoveren naar de Hoofdklasse. De winnaars van de degradatiewedstrijden spelen in de Hoofdklasse van het volgende seizoen, terwijl de verliezers in de Promotieklasse spelen.
Voor het seizoen 2020-2021 waren de herenhockeyteams in de Promotieklasse: Almere (Qui Vive), Amstelveen (HIC), Bilthoven (SCHC), Den Haag (HBS en HDM), Laren, Leidschendam (Cartouche), Nijmegen, Rotterdam (Victoria), Tilburg (Were Di), Voordaan (MMHC) en Zeist (Schaerweijde).
Nationaal Hockeyteam
De Nederlandse mannen- en vrouwenteams nemen deel aan internationale wedstrijden zoals de Olympische Spelen, FIH-kampioenschappen en Wereldkampioenschappen:
Nationaal Dames Hockey Team van Nederland – Het team staat op de eerste plaats in de wereld door de Internationale Hockey Federatie en heeft de meeste World Cups gewonnen (8). Ze hebben de meeste Olympische medailles gewonnen (9), waaronder een record van vier gouden medailles. In juni 2019 wonnen ze de inaugurele FIH Pro League kampioenschappen.
Het Nederlands Heren Hockey Team heeft de World Cup drie keer gewonnen (en was finalist in de laatste twee wedstrijden – 2014/2018). Momenteel zijn ze Europees kampioen (5 keer gewonnen en 7 keer tweede geworden). Ze wonnen back-to-back Olympische gouden medailles in 1996 en 2000, evenals vier zilveren en drie bronzen medailles. In juni 2019 werden ze derde in de eerste FIH Pro League Championships.
Er zijn ook nationale jeugdhockeyteams:
- Jong Oranje Dames
- Jong Oranje Heren
- Nederlandse Meisjes A
- Nederlandse Jongens A
- Nederlands Meisjes B
- Nederlandse Jongens B