Fusie HCB, THC en VHC een feit!

Op 29 mei hebben de algemene ledenvergaderingen van Hockeyclub Blerick, de Tegelse Hockey Club en de Venlose Hockey Club ingestemd met de fusie van hun vereniging tot een nieuwe Hockeyvereniging: Hockeyclub Delta Venlo. Door de fusie ontstaat een vereniging van ruim 1800 leden. Hockeyclub Delta Venlo is daarmee niet alleen de grootste hockeyvereniging, maar meteen ook de grootste sportvereniging van Limburg.

Digitale ledenvergaderingen
Vanwege de overheidsmaatregelen in het kader van de coronacrisis konden de leden van de drie hockeyverenigingen niet fysiek vergaderen. De verenigingen hebben daarom drie digitale Algemene Ledenvergaderingen georganiseerd. Zij maakten hierbij gebruik van de Tijdelijke wet COVID-19 Justitie en Veiligheid.

Doelstellingen fusie
De drie fusiepartners hopen door deze fusie beter voorbereid te zijn op de toekomst en een beter sportaanbod te kunnen leveren aan hun leden. Door de clubgrootte kunnen teams evenwichtiger worden samengesteld waardoor spelers gemakkelijker op hun eigen ambitieniveau kunnen spelen. Dit komt het individuele speelplezier ten goede en maakt de club attractiever voor nieuwe leden. De prestatieteams kunnen uit een groter aantal talentvolle spelers selecteren. Dat moet er voor zorgen dat de club er ook qua competitieprestaties op vooruit gaat. Hockeyclub Delta Venlo streeft qua prestaties naar een stabiele positie in de overgangsklasse met regelmatige “uitstapjes” naar de promotieklasse voor het dames-1 en/of heren-1 team.
Ook voor de breedtesporter, recreatieve hockeyers en publiek biedt een grotere en robuustere club meer mogelijkheden. Meer bedrijvigheid op het sportcomplex is goed voor de sociale ontmoetingsfunctie.

Door de fusie en de centrale ligging van het hockeycomplex ontstaan tal van interessante samenwerkingsmogelijkheden met andere sportverenigingen, omliggende bedrijven en onderwijsinstellingen. Hockeyclub Delta Venlo hoopt zo zijn maatschappelijke rol binnen de Venlose samenleving beter gestalte te kunnen geven.

Een lange aanloop
De drie hockeyverenigingen in Venlo praten al langer met elkaar over fusie. Twee keer eerder liepen die gesprekken uiteindelijk op niets uit. In 2017 ontstond echter een nieuw momentum toen twee van de drie clubs bij de gemeente aanklopten voor vervanging van hun velden. De gemeente Venlo zag op termijn geen perspectief in het handhaven van drie hockeyverenigingen op drie verschillende locaties binnen haar grondgebied en vroeg de drie verenigingen opnieuw met elkaar in gesprek te gaan over een mogelijke fusie. De gemeente zou dan het centraal gelegen sportpark Vrijenbroek geschikt maken voor de fusievereniging. Door efficiënter gebruik kan de gezamenlijke veldcapaciteit van de drie verenigingen van acht velden naar zes velden worden teruggebracht was het idee. Dat levert de gemeente op termijn besparingen op. De deal werd gesloten en de hockeyverenigingen gingen voortvarend aan de slag. In mei 2019 lag er een beleidsplan en eind 2019 stemden de leden van de drie hockeyverenigingen unaniem voor het opstarten van het juridische fusieproces.

De fusie aan een zijden draadje
Desondanks duurde het nog bijna een jaar voordat het definitieve fusiebesluit genomen kon worden. Er was een verschil van inzicht tussen de gemeente Venlo en de drie hockeyverenigingen over financiële bijdrage van de gemeente. Daarnaast bleek afgelopen voorjaar nog eens dat het aanleggen van de beloofde velden langer zou gaan duren en dat de kosten ervan bovendien veel hoger zouden uitvallen dan eerder voorzien. De fusieclub zal daardoor nog geruime tijd van twee sportcomplexen gebruik moeten maken. Door deze complicaties dreigde de fusie alsnog te stranden.

Inmiddels zijn de belangrijkste plooien gladgestreken en gaan gemeente en het nieuwe bestuur van Hockeyclub Delta Venlo samen aan de slag om de fusie ook materieel vorm te geven op sportpark Vrijenbroek. Voor het langer op twee locaties spelen worden praktische oplossingen gezocht.

Planning
De verdere planning is als volgt: In 2020 wordt sportpark Vrijenbroek uitgebreid met een vierde veld, voor de start van de hockeycompetitie 2020/2021. In 2021 staat het vijfde veld op de rol samen met de bouw van het nieuwe clubhuis. In 2022 tenslotte wordt de verhuizing naar Vrijenbroek gecompleteerd met de aanleg van het 6e hockeyveld.

Clubkleuren
Hockeyclub Delta Venlo gaat spelen in nieuw ontworpen donkerblauwe wedstrijdkleding. De naam van de club en de clubkleuren zijn tot stand gekomen na een prijsvraag onder de leden.

Nadere informatie

Jeroen Bakkers